Training 2016

negentien

Het wordt een heel ander jaar dan voorgaande jaren. Mieke heeft vorig jaar besloten om niet meer aan de 4daagse mee te doen. Ik ga hem in 2016 dus voor het eerst alleen lopen.
Tijdens de training ontstaat bij mij het plan om in Nijmegen de 40 km te gaan lopen. Dat vind ik de mooiste afstand. Zeker omdat de 4de dag door Cuijck gaat en via een pontonburg de Maas overgestoken wordt. Om te kijken of ik deze 40 km nog aan kan, per slot van rekening is het van 2008 geleden dat ik deze afstand nog een keer gelopen heb, zal ik regelmatig een 40 km in de training opnemen. Een overzicht van mijn training vind u in tabel onderaan deze pagina.

Verslag:
Daar gaat ie dan. Voor de eerste keer alleen starten in Nijmegen. Ik heb de late start (6 uur) en zorg dat ik rond 5:30 uur in de rij sta. Dat blijkt een goede keuze te zijn. Ik sta ongeveer op de 10e plaats.
Na de scan loop ik vrij snel naar voren. Op de Waalbrug heb ik alle ruimte en loop in feite ‘helemaal alleen’. Daardoor Bemmelword ik wel wat overmoedig en pak een iets te hoog tempo. Later op de dag voel ik dat wel.
De eerste rust van de Stichting Wandelsport Dordrecht e.o. (Dortse) is op ruim 2 uur wandelen. Tegenover mij zit een vrouw haar voet te koelen. Zij vermoedt dat ze een paar weken geleden een middenvoetsbeentje heeft gebroken. Het wordt voor haar een lange 4daagse.
Mieke zoekt in Elst de tweede Dortse rust op en weet die nog perfect te vinden. Om 9:30 uur ben ik daar. De soep en de croissant smaken prima. Volgende rust half 11 bij de kWbn.
Doorwandelend wordt het steeds warmer. Koelen met pet en handdoek is noodzakelijk. Ook drink ik veel water. Om 12 uur ga ik de Oosterhoutse dijk op. Bij de binnenkomst van Nijmegen staat Mieke me op te wachten en samen lopen we naar de finish. Naar een heerlijk uurtje met bier gaan we naar huis. Maar ik voel mij niet lekker. Warmte en gebrek aan slaap zijn hiervan waarschijnlijk de oorzaak. Na een colaatje bij de Vereeniging en een half uurtje slapen ben ik er weer helemaal.
Woensdag heb ik de vroege start (5 uur) die een half uur vervroegd is. Na de start hangen er gelijk twee studentes om mijn nek. Tja, dat hoort er ook bij☺. Na een uur en 3 kwartier zit ik bij de Dortse voor bouillon en een krentenbol.
Bij Alverna zitten de zusters zoals elk jaar op mij te wachten. Zij verwennen mij met koffie en een gevulde koek. De 2 zusters kijken hun ogen uit bij mijn app-jes met Mieke.
Mieke probeert op tijd in Wijchen te zijn. Maar ik ben de (lege!) markt en de rust van de Dortse net gepasseerd als zij daar aankomen. Om 10 uur rust ik bij de kWbn.
Om 10:15 uur val ik over een scheerlijn met wat schaafwonden en een kapot horloge als resultaat. Na Beuningen ga ik naar de verzorging waar ze de wond schoon maken en aangeven dat een tetanusinjectie niet nodig is. Mieke staat bij aankomst bij het startbureau. Wij drinken een pilsje in afwachting van mijn neef die de 55 loopt. Wij gaan daarna naar ’t Haantje en genieten met bosjes.
Donderdag staat er bij de start al een aardige rij. Maar het starten gaat vrij snel. Na een uur en 3 kwartier zit ik bij de Dortse. Bij mij zitten een broer en zus. De huilende zus heeft het helemaal gehad en reageert niet op mijn bezorgde opmerking. Die zal de 4daagse wel niet uitgelopen hebben. In Plasmolen is het een compleet gekkenhuis. Gelukkig heb ik mijn zonnebril op. De Dortse bereik ik tegen 10 uur.
Mieke probeert in Groesbeek te komen. Dat lukt. Zij staat op de kruising waar wij rechtsaf naar de 7heuvelen gaan. Ik kom daar om half 12 aan. De banaan en vooral de 4 mandarijnen smaken heerlijk.
De heuvels leveren geen probleem op. Om half 2 staat Mieke (met onze dochter en mijn neef) mij op te wachten. Wij hebben daarna weer een paar gezellige uurtjes.
Vrijdag start ik weer vroeg. Na 2 uur ben ik bij de Dortse. Er wordt gewaarschuwd voor onweer. Die bui zie ik hangen, rechtsvoor boven Grave. Omdat wij bij Overasselt naar links lopen mis ik de bui misschien. Nee dus. Op de Maasdandijk gaan de sluizen helemaal open. Na 5 minuten loop ik te soppen in mijn schoenen. Om 8:30 uur zit ik in Linden aan de (gevulde) tomatensoep. Het thema in Linden is dit jaar ‘Brabant’. Bij Beers loop ik weer in de regen. Die houdt aan tot vlak voor Cuijk. De doortocht daar is emotioneel. Mede daarvoor ben ik weer naar de 40 km/dag gegaan. Het was elke meter extra waard.
Via Gladiola 2016Mieke staat langs de Via Gladiola bij de Haterse Molen/Bellevue. Alhoewel dit eenvoudig te vinden is, kost het mij toch even moeite om haar te vinden. Samen lopen we naar de finish. Erg voldaan haal ik mijn cijfertje 19 op en sluiten wij de 4daagse samen met een Engelse Nederlander af.
Volgend jaar zeker weer de 40!

Overzicht wandelingen voor de VIERDAAGSE van 2016
Datum Afstand Plaats Bijzonderheden
2 febr 11 Hazerswoude-Dorp Eigen wandeling
5 mrt 19,5 Wijde AA Eigen wandeling
12 mrt 27 's-Gravenland Gooise Lentetocht
26 mrt 28 Gouda Paastocht
16 apr 26,5 Geldermalsen 24e Rode Kruis Bloesemtocht
22 apr 41.5 De Meije Eigen wandeling
2 mei 11 Hazerswoude-Dorp Eigen wandeling
5 mei 40,5 Haarlem 1ste dag van de Haarlemse 4daagse
16 mei 40 Bodegraven Omloop van het Groene Hart
25 mei 41 De Meije Eigen wandeling
16 juni 39 Coenecoopbrug, Gouda Eigen wandeling
24 juni 40 Amersfoort 1ste dag van de 2daagse
25 juni 41 Amersfoort 2de dag van de 2daagse
       
Totaal 406    
< Vorig jaar Volgend jaar >
RS-Winterserie