Wandeltips

Op deze pagina staan een aantal wandeltips.
De volgorde is volstrekt willekeurig.

  • Rust iedere twee uur. Het moet niet lang zijn. 10 Minuten kan al genoeg zijn.
  • Drink veel. Drinken is erg belangrijk. Vooral als het warm is. Begin te drinken voor je dorst hebt. Als je dorst krijgt is het eigenlijk al te laat. Drink trouwens geen koolzuur- of alcohol houdende dranken. Wacht met het biertje tot na de finish. Het smaakt dan eens zo lekker.
  • Eet ook voldoende. Tijdens de vierdaagse zul je merken dat de eetlust afneemt. Geef hier niet aan toe.
  • Natuurlijk zijn schoenen erg belangrijk. Test tijdens de trainingen de schoenen uit. Heb je de juiste schoenen gevonden, ga dan niet meer experimenteren. Zelf heeft Ronald die fout in het tweede jaar Nijmegen gemaakt. Het is het enige jaar geweest dat hij blaren liep.
  • Ook de sokken zijn belangrijk. Test die ook in de trainingsfase uit. Wij gebruiken eenvoudige badstofsokken en dragen ze met de gladde kant naar binnen en daardoor komen de teennaden aan de buitenkant. Niet duur en goed.
  • Neem regenkleding mee. De zon schijnt jammer genoeg niet altijd. Wij hebben na heel wat aanpassingen voor ons de juiste regenkleding gevonden. Geen regenpak, want dat heeft het nadeel dat door transpiratie de binnenkant van het pak minstens zo nat wordt als de buitenkant. Een poncho is luchtiger. De benen worden dan wel nat, maar doordat we dunne afritsbroeken dragen, die snel drogen, lopen we na een kwartiertje weer met droge kleding. Verder nemen we in de rugzak een kleine paraplu en een paar droge sokken (in een plastic zak) mee. Tot nog toe is dit voor ons de beste methode gebleken.
  • Bij de start van de Vierdaagse kan het nog aardig koud zijn. De 50 km start om 4 uur en de 40 km om 6 uur. Ga pas in een korte broek lopen als de temperatuur dit toelaat. Veel spierblessures ontstaan door 's morgens al in een korte broek te starten. Ook hier komen de dunne afritsbare broeken van pas. De broeken zijn snel korter te maken. Als je dan ook nog een rits aan de zijkant van het onderbeen zet (of laat zetten) kun je de pijpen zelfs afdoen zonder de schoenen uit te moeten doen.
  • In het eerste uren van de wandelingen hadden wij regelmatig last van noodzakelijke sanitaire stops. Uit ondervinding is ons gebleken dat dit aanzienlijk verminderd wanneer wij 's morgens geen koffie drinken. Koffie is vochtafdrijvend. Wij houden het dus maar bij thee.
    In Nijmegen zijn in de loop der jaren er steeds meer toiletvoorzieningen in de routes opgenomen. Vooral de 'batterijen' zoals wij ze noemen veroorzaken weinig oponthoud. Je kunt beter even (uit voorzorg) stoppen bij zo'n batterij wc's waar 15-20 mensen staan, dan gaan wachten bij een cafeetje waar 1 of hooguit 2 toilets ter beschikking zijn voor meestal meer dan 6 wachtenden. Neem van ons aan: dat duurt langer.
  • Als het warm is raak je snel oververhit. Je kunt dit tegengaan door een handdoekje mee te nemen wat je onderweg nat maakt. Leg het daarna om je nek. Dit werkt erg verkoelend. Wij hebben een oude handdoek in de lengte doorgeknipt. Zo ontstaan twee kleine handzame handdoekjes. En nat maken van dit handdoekje is in Nijmegen geen enkel probleem. Langs het parkoers zijn veel mensen met tuinslangen en/of emmers met koel water. Hier is het ook mogelijk de bidons opnieuw te vullen!
  • Veel wandelaars hebben last van dikke vingers. Dit is niet helemaal te vermijden. Het gebruik van stokjes verlicht iets. Neem een oude bezemsteel en zaag daar twee stokjes van pak weg 15 cm van. Boor er een gaatje door en bevestig hierdoor een touwtje (veter) en hang de stokjes om je polsen. Tijdens het wandelen kun je er in knijpen. Dit bevordert de doorbloeding.
    Mieke vindt het ook prettig om voor de wandeling haar ringen af te doen. De ringen gaan bij haar ondanks de stokjes toch afknellen.
  • Bedenk dat je niet met een snelheidssport bezig bent. Als je de tijd neemt kun je langs het hele parkoers volop van de sfeer en omgeving genieten. Snelwandelaars passeren overal te vroeg en missen daardoor erg veel van de gezelligheid.
  • Na 12 jaar Herbalife shakes gebruikt te hebben als gezonde vervanging voor het (brood)ontbijt heeft Mieke in 2004 voor het eerst de producten gebruikt als directe extra voeding voor haar spieren. Dat is haar uitstekend bevallen. Haar uithoudingvermogen was beter, verzuring trad nauwelijks op en zij had minder spierpijn dan andere jaren.