Foris V-pad deel 1.

Om de relatie van het Floris V-pad met de wandeling van 245 km tussen Amsterdam en Bergen op Zoom aan te geven eerst even een stukje tekst uit de wandelgids:
In 1296 is Floris V vermoord; een jaartal dat bij velen in het geheugen gegrift staat. Een stel samenzwerende edelen maakte een abrupt eind aan het leven van een groot staatsman, die zijn invloed op veel plekken in ons land heeft doen gelden. Wie was deze man? Het Foris V-pad neemt u al wandelend mee door de geschiedenis. Door een oer-Hollandse omgeving van zompige venen, uitgestrekte polders, weidse plassen en historische steden wandelt u van Amsterdam naar Bergen op Zoom.

Diemer bosOp 20 april 2010 zijn we op de Dam in Amsterdam gestart. De route loop langs de Amstel waar wij o.a. de Hermitage, theater Carré, het Amstelhotel en de Stopera passeren. Via Diemen (lunch bij Petit Restaurant Mell) lopen we door het Diemer bos en langs de mooie Gaasp naar Driemond. Het is verrassend dat je zo snel uit de stedelijke omgeving in een landelijk gebied wandelt.
Na 19 km komen we in Weesp aan waar het eindpunt van onze eerste etappe ligt.
Bekijk de route.

Op 6 juli 2010 vervolgen wij de tocht.
Om 12.00 uur zijn we bij het station in Weesp en lunchen na 100 meter bij cafe 't Helletje. Wij lopen Weesp uit langs de Vecht en volgen de rivier tot Muiden. De route voert met een lusje door Muiden. Dit volgen wij echter niet omdat het beter is een dagdeel aan Muiden te besteden. Wij komen voor dit lusje dus nog eens terug. Via een grasdijk lopen we het na-tuurgebied Naardermeer in. Een geweldig mooi gebied waar het wemelt van de vogels. Jammer dat ik naast de vogels van www.beleefdelente.nl weinig kennis van deze vogels heb. Ik heb dus maar het raden welke vogelsNatuurgebied Naardermeer er boven ons hoofd cirkelen. Na natuurgebied Naardermeer lopen we richting Ankeveenseplassen waar we via een pad dwars doorheen lopen.
Om 16.45 uur zijn we, na 23 km te hebben gewandeld, in Kortenhoef terug bij onze, daar geparkeerde auto.
Bekijk de route.

Op 8 juli 2010 stonden we weer in Kortenhoef, nu samen met vrienden van ons uit Apeldoorn. Al vrij snel vergissen wij ons in de route en lopen een boerenerf op. De op een tractor zittende boer spreekt ons bestraffend toe en waarschuwt ons voor een gevaarlijke stier. Dus terug. Die stier hebben we nooit gezien, alleen een kudde koeien. Zou de boer zich hebben vergist? Of zat de 'stier' op de tractor?
Via de Kromme Rade en de Dirck A. Lambertsz-kade lopen we door de plassen naar Loenen aan de Vecht waar op een fruitterras kersen en frambozen eten en een koele vruchtendrank drinken.
Na 22 km komen we aan in Nieuwer Ter Aa, het eindpunt van deze etappe. Op naar etappe 2.
Bekijk de route.