Pieterpad deel 1.

Toen ik (Ronald) in 2005 van onze zoon en schoondochter de boekjes van het Pieterpad cadeau kreeg wist ik niet dat het nog 11 maanden zou duren voordat we met de wandeling zouden beginnen. Het kwam er maar steeds niet van. In oktober 2006 hebben we de stoute schoenen toch maar aangetrokken en plannen gemaakt om de tocht in te plannen. Omdat wij dachten dat het minst mooie gedeelte in Groningen en het mooiste stuk in Zuid Limburg zou liggen, kozen we ervoor om van noord naar zuid te lopen (meest gebruikte wandelrichting). Dus zondagmorgen, 15 oktober, zijn we in alle vroegte met de trein richting Baflo (ten noorden Vertrek uit Pieterburenvan Groningen) gereisd. Van Baflo met een busje naar Pieterburen. Na in ‘Het Wapen van Hunsingo’ wat gegeten te hebben bezochten we eerst de zeehondencrèche van Leny ’t Hart waarna we aan de wandeling naar Winsum (11 km) begonnen. Vanwege de reistijd vanuit Alphen aan den Rijn hadden we gekozen voor een korte etappe.
Bekijk de route.
De volgende morgen zijn we redelijk vroeg met de wandeling naar Haren (25 km) begonnen, omdat we ook nog wat extra tijd in Groningen door wilden brengen. Voor het zover was moesten we eerst onze mening over noord Groningen bij stellen. Een mooi groen landschap, daar waar wij alleen akkerbouw hadden verwacht, afgewisseld met leuke dorpjes. Vooral Uitzicht over het Paterswoldse meerGarnwerd was erg mooi. Na korte bezichtiging van Groningen zijn we verder gelopen naar Haren waar ons volgende overnachtingadres was. Een bijzondere locatie aan het Paterswoldse meer. Op bijgaande foto ons uitzicht vanuit de kamer.
Bekijk de route.
Dinsdag stond de etappe Haren – Rolde (30 km) op het programma. Laat nou net op deze dag de jaarlijkse paardenmarkt in Zuidlaren worden gehouden. Naast het feit dat het leuk is om zo’n evenement mee te maken bleek het ook een hele toer te zijn ongeschonden tussen de paarden, boeren en kijkers door te laveren. Dat is ons, met wat mazzel, uiteindelijk ook gelukt.
Bekijk de route.
Woensdag werd de wandeling voortgezet tot in Schoonoord (29 km). Doordat we echter onder-weg het “Boomkroonpad” wilden bezoeken en ons logeeradres ook nog 1,5 km van de route af lag werd het een forse dag. Niet alleen de afstand speelde ons parten, ook de omgeving. Bijna 2 dagen achter elkaar in de bossen lopen gaat toch ‘vervelen’. Ook al lopen wij erg graag in de bossen, maar dat is dan maar eens één dag. Los daarvan ook wel heel erg genoten.
Bekijk de route.
De logeeradressen zijn steeds verrassend. De ene keer lig je het voorkamertje bij een ouder echtpaar, de andere keer in een aangebouwd appartementje bij een schoonheidsspecialiste die Pieterpadlopers ook een voetmassage kan geven. Dat laatste overkwam ons in Schoonoord.
Bekijk de route.
Coevorden was het doel van de wandeling van donderdag. Afstand 32 km met na weer wat bossen een open landschap met groene weiden. Inmiddels hadden we moeten begrijpen dat deze manier van wandelenEven rusten met thee en een boterham duidelijk verschilt met de tochten die wij tot nu toe gelopen hadden.
Bekijk de route.
De bepakking is zwaarder en de bedden zijn steeds anders. Herstellen van de inspanning wordt dus steeds moeilijker. Vandaar dat wij besloten vrijdag (20 oktober) alleen nog Coevorden – Hardenberg (20 km) te lopen daar waar we eerder in de week nog het plan hadden t/m zaterdag door te lopen. Met het weer hebben wij het natuurlijk enorm getroffen. Veel zon en slechts 2 keer een uurtje motregen is veel meer dan je je in oktober mag wensen. Wij kijken dus terug op een leuke week en maken nu voorzichtig al plannen voor deel 2 van de wandeling.
Bekijk de route.