Foris V-pad deel 2.

Uitgenodigd door het mooie weer en de voorspelling dat het vandaag mooi zou blijven zijn we op 8 februari 2011 met de trein naar Breukelen gegaan. Om 11:15 uur kwamen we daar aan. Omdat dit station een flink eind van de route ligt hebben we de kortste weg naar de route genomen. Dus niet naar Nieuwer Ter Aa, waar op 8 juli 2010 zijn gestopt, maar via Oud Aa naar de hoek Oukooper-Boterwal. Na 2,5 km kwamen we bij dit paadje (Boterwal) aan.
Via mooie grasdijken liepen we richting Kockengen. Op een gegeven moment zagen we een mooie zilverreiger in het land staan. Volgens mensen die het kunnen weten zal deze reiger tot de kolonie behoren die in de ZilverreigerNieuwkoopse Plassen nestelt. In ieder geval leuk om er een te zien en te fotograferen.
Voor het eerst komen we een wandelaar tegen die ook met het Floris V-pad bezig is. Hij was gestart in Portengense Brug en was op weg naar Loenen aan de Vecht.
In het boekje was aangegeven dat er in 2011 een brug over de Grote Heicop zou liggen Die brug lag er nog niet, maar 2011 duurt natuurlijk nog wel even. De 'omweg' was 2,8 km. Toch een half uur lopen.
Om 14.45 uur kwamen we aan in Kockengen. Daar hebben we geluncht bij Abrona Kunst & Koffie een luchroom waar mensen met een geestelijke beperking, begeleid door professionele medewerkers de scepterEven rusten in de buurt van Kockengen zwaaien. Op met menu stond vandaag heerlijke Italiaanse tomatensoep met warme broodjes.
Na een halfuurtje zijn we weer doorgelopen naar de bekende Hollandse Kade. Die liepen we af tot we in de buurt van Putkop kwamen waar we het jaagpad langs de Oude Rijn op gingen. Het 5 km lange pad verveelde geen moment. En voor we het goed en wel in de gaten hadden liepen we Woerden binnen.
Om 17.06 uur namen we voldaan de trein naar Alphen aan den Rijn.
Bekijk de route.

Donderdag 17 maart werd de wandeling naar Bergen op Zoom weer voortgezet. Nu stond het traject Woerden - Haastrecht op het programma. Bij deze wandeling Tiendpadliepen Anneke en Heine, vrienden uit Zevenhoven, met ons mee en hadden we dus de luxe van twee auto's. Met het openbaar vervoer gaat het hier allemaal wel, maar eenvoudig is het niet. Met twee auto's dus wel. We spraken af nabij Haastrecht waar snel een parkeerplaats werd gevonden. Met de andere auto naar Woerden waar we in de buurt van de route ook een parkeerplaats vonden.

Al snel liepen we de bebouwde kom van Woerden uit, langs de Kromwijker Wetering, onder het genot van diverse vogelgeluiden. Heine, een vogelliefhebber, weet perfect het geluid aan de vogelsoort te koppelen. Dat leverde ons bekende maar ook onbekende vogelsoorten op. Leerzaam.
We liepen lang langs de Lange Linschoten. Hij doet zijn naam eer aan. Een mooi riviertje met aan beide oevers mooie tot zeer mooie woningen.
Om 13.00 uur kwamen we in Oudewater aan. Tijd voor de lunch. Het zoeken naar een geschikt lunchadresWegwijzer was niet moeilijk. De gevel van 't Backertje nodigde al genoeg uit. Het interieur en de lunch bevielen ons prima.
Voldaan verlieten we Oudewater via de Tiendweg richting Haastrecht. Dit graspad loopt dwars door weilanden. Regelmatig moesten we langs hekken wat geen enkel probleem opleverde. Verder was het genieten van het weidse landschap en de vele vogels. Om 16.00 uur kwamen we in Haastrecht aan waar we de wandeling besloten met een kopje koffie bij Jan van Eijk, de echte bakker.
Bekijk de route.

Na de 4daagse van Nijmegen en wat minder weer was het woensdag 17 augustus weer hoog tijd om onze wandeling richting Bergen op Zoom op te pakken. We zijn nu wel in een gedeelte van de route gekomen waar het combineren van het wandelen met het openbaar vervoer problematisch is. Het is natuurlijk wel mogelijk, maar de aanwezige rivieren zorgen ervoor dat we een forse omweg moeten maken. Alle reden om te kiezen voor de combinatie van fiets en auto.
Om 8:30 uur vertrokken wij richting Streefkerk. Daar hebben we de fietsen bij een schooltje neergezet. Dat leek ons een veilige plaats. Vervolgens met de auto via het pontje bij Groot Ammers Koeien langs de Vlistnaar Haastrecht. Daar hebben we de auto geparkeerd en zijn gestart met de wandeling. Allereerst lopen we via een prachtige route langs de rivier de Vlist naar Schoonhoven. Daar komen we rond 12 uur aan. Tijd voor een lunch bij café De Blaauwe Duif. Na de lunch lopen we naar het veer dat net voor onze ogen weg vaart. Aan de overzijde van de Lek gaat de route naar Nieuwpoort om aldaar naar het westen, parallel aan de Lek te gaan. Via de Wilgenweg, een pas gemaaide dijk langs de Lek en de (lange) Tiendweg lopen we naar Streefkerk waar we om 15:15 uur weer bij de fietsen zijn. Nu op de fiets naar Haastrecht, maar eerst een koel pilsje op een terrasje. Dat hadden we wel verdiend. Haastrecht bleek niet zo eenvoudig te vinden. De via Internet gemaakte fietsroute blijkt niet te kloppen. En de tomtom laat alleen de auto- en de Ronald  langs de Wilgenwegwandelroute zien. In Ammerstol toch maar even de weg gevraagd. De behulpzame man geeft twee routes aan, een lange naar links en dan rechtdoor en dan naar rechts ofwel een kortere naar rechts en dan rechtdoor en dan naar links. Kortom, daar hebben we niet veel aan. We gokken naar rechts en een paar kilometers verder slaan we de Bergweg links af in. Laat deze weg nou toevallig op mijn fietsroute staan. Verder geen problemen gehad. Om 17:30 uur komen we voldaan thuis.
Bekijk de route.

Molens in de regen Op woensdag 24 augustus 2011 vertrokken we om 10:30 uur vanuit de Molenakker in Streefkerk voor een wandeling richting Baanhoek/Sliedrecht. De weersvoorspelling ging uit van een enkele bui en daarna opklaringen. We gingen dus de zon tegemoet, dachten we. Na amper 1 km was het tijd om de poncho's aan te doen. Niet dat het nu veel regende, maar net te veel om de poncho's niet aan te trekken. Door lopend keken we steeds naar de lucht die dan weer iets lichter en toch weer donkerder werd. Af en toe veranderde de motregen in regen wat het wandelen niet prettiger maakte. Na 2 uur in de regen te hebben gewandeld hebben we in Kinderdijk de bus richting Streefkerk genomen en het wandelen verder voor gezien gehouden. Om 14.00 uur waren weer thuis om plannen te maken voor etappe 3.
Bekijk de route.