Pieterpad deel 4.

Op vrijdag 26 oktober was het weer zover. Pieterpad lopen dus. Zoals we ons al hadden voorgenomen hebben we de route door het Montferland voor de tweede keer gelopen. Nu echter van noord naar zuid beginnend bij parkeerplaats Hettenheuvel aan de bosrand. Net als bij het traject Nijverdal – Vorden hadden we ook nu weer gezelschap van zus Lia en zwager Ludo. We hadden elkaar ontmoet in het wegrestaurant AC Zevenaar, vanwaar we samen zijn opgereden naar de noordelijke afvaart van het voetveer bij Millingen. Daar werd een van de auto’s geparkeerd om vervolgens parkeerplaats Hettenheuvel op te zoeken.
Mooie paddestoelenOm 10.35 uur konden we onder een bewolkte maar droge hemel met de wandeling starten. Wederom hebben we genoten van de prachtige route door het Montferland. Liepen we op 31 augustus echter door het bos in zomertooi, nu weer konden we ons vergapen aan de mooie herfstkleuren en de vele paddestoelen. Zo heeft ieder jaargetijde zijn charme.
Om 12.50 uur bereikten we Hoch Elten waar we in het 't Pannekoekhuys onze honger goed konden stillen.
Na Hoch Elten ging het pad in het bos stijl naar beneden. Een paar omgevallen bomen blokkeerden daar het pad wat enig klauterwerk noodzakelijk maakte. Vervolgens ging de route door een open landschap naar de Rijn. Vanaf Spijk liepen we over de rivierdijk via Tolkamer naar het voetveer in Millingen. Om onnodig heen en weer gerij te voorkomen hadden we de auto aan de noordelijke kant van het veer geparkeerd. Daardoor hoefden we ook geen rekening te houden met de beperkte afvaarten (van oktober t/m maart om de twee uur). Om 16.35 uur waren we weer bij de auto. Na het ophalen van de andere auto reden we naar ’s Heerenberg. Daar was hotel de Lantscroon voor 2 nachten besproken.
Bekijk de route.

De volgende dag stond de etappe Millingen – Groesbeek op het programma. Lia en Ludo kozen ervoor om het eerste gedeelte, tot Zyfflich niet mee te lopen. Na onze auto in GroesbeekZeeuwsche vlag te hebben geparkeerd dropten zij ons dus bij de zuidelijke afvaar van het voetveer in Millingen waar wij om 10.45 uur met onze wandeling konden starten. Door de mooie Ooipolder ging de route via Leuth naar Zyfflich in Duitsland. Daar troffen we onze wandelmaatjes om 12.30 uur. Vlak voor Beek, maar nog in Duitsland, liepen we langs een woning met een Zeeuwsche vlag. Dat valt 4 (van origine Zeeuwen) natuurlijk op. Naast de voordeur van de woning hing een gedicht van Hendrik Marsman geschreven in 1936.

Herinnering aan Holland
Denkend aan Holland
zie ik brede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hoge pluimen
aan de einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een groot verband.
De lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Toch heel bijzonder als je in Duitsland, dan wel pal tegen de grens, loopt.
Om 16.05 uur waren we weer bij de auto. Waarschijnlijk was dit dit jaar onze laatste etappe en verschuiven we het vervolg naar 2008.
Bekijk de route.