Pieterpad deel 5.

Na een jaar lang niet aan het wandelen van het Pieterpad te zijn toegekomen, gingen Mieke en ik zaterdag 11 oktober 2008 met het openbaar vervoer (altijd prachtig!) naar Groesbeek. De plaats waar we bij onze laatste wandeling 28 oktober 2007 waren blijven steken. Groesbeek is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Als je hier in Alphen aan de Rijn de trein van 7.19 uur pakt stap je na slechts 3 keer overstappen om 9.55 uur in Groesbeek uit de bus. 2½ Uur dus voor een ritje waar je met de auto ongeveer 1½ uur over doet. Maar goed. Je pakt in de trein een boek of geniet van het mooie landschap met een lichte nevel en bedenkt jezelf als rechtgeaarde Zeeuw (ons bien sunig) dat deze reis (vrij vervoer als 60+) heel wat goedkoper is dan de benzinerekening aan de pomp en alles komt dus weer goed.
Af en toe is het in het bos sprookjesachtigWe troffen natuurlijk schitterend weer. De hele dag zon en een temperatuur van rond de 18 graden. Perfect wandelweer.
Vrij snel na het verlaten van Groesbeek wandelen we over de St. Jansberg. Deze berg (tja ze noemen het een berg maar hij is amper 65 meter hoog) was voor ons bekend terrein. Bij een aantal eerdere wandelingen (niet de 4daagse) hadden wij al over deze berg gelopen. Toch blijft het een zeer mooi gebied.
De heerlijke lunch (bloedworst met appel op brood!) gebruikten we in eethuis De Diepen gelegen aan de weg Milsbeek – Bredeweg. Elk jaar lopen we tijdens de 4daagse langs dit eethuis. Het markeert het begin van de heuvelzone op de 3de dag. Nu hadden we eens de gelegenheid om op het terras te gaan zitten. Tijdens de 4daagse komt dat er nooit van.
De etappe eindigt in Gennep bij het oude raadhuis. Een schitterend gerestaureerd gebouw waar nu de VVV in gehuisvest is.
Natuurlijk hadden wij niet deze hele reis voor 1 etappe van 15 km gemaakt. We plakten er dus ook de volgende etappe Gennep / Vierlingsbeek (17 km) aan vast.
Ten zuiden van Gennep ligt het natuurreservaat Het Quint. Een werkelijk schitterend gebied. De ruimte op deze website is te beperkt om alle foto’s te tonen. Vandaar dat ik hier alleen een Een schitterende boom in herfstkleurenschitterende boom in herfstkleuren toon.
Na dit natuurgebied gaat de route verder naar Afferden waar we met het pontje de Maas oversteken. De route verder naar Vierlingsbeek is wel mooi maar moet het duidelijk afleggen bij Het Quint. Wij zijn dus maar in een flink tempo naar Vierlingsbeek gelopen om daar de trein van 17.53 uur te halen. We zouden dan om 20.12 uur in Alphen aan den Rijn zijn.
Deze trein hebben we gehaald maar in plaats van om 20.12 uur in Alphen aan te komen werd dat een uur later. Twee treinen hadden namelijk in Gouda geprobeerd tegelijk over hetzelfde spoor te rijden wat dus niet lukte. Het gevolg was dat we met de bus van Utrecht naar Gouda werden vervoerd. En toen deze bus het parkeerterrein in Gouda op reed zagen we de lightrail richting Alphen aan den Rijn verstrekken. Tja, het zit niet altijd mee.
Eerste kennismaking met VierlingsbeekWij hadden trouwens nog nooit van Vierlingsbeek gehoord. Het zal wel aan onze beperkte geografisch kennis liggen, want daarna zijn we alleen maar mensen tegen gekomen die het plaatsje wel kenden en precies wisten uit te leggen waar het lag. Zo leer je dus elk dag weer bij. Voor die paar mensen die het ook niet weten: Vierlingsbeek ligt bij Boxmeer in de buurt en wordt dus het startpunt van etappe 6.
Bekijk de route.